Arbeta med Git och Github i Netbeans

Inlägget finns även tillgängligt på: Engelska

Netbeans har stött versionshanteringsystemet Git sen 7.0. I denna post kommer jag gå över lite kort hur man initierar Git versionshantering för ett projekt i Netbeans samt hur man kan synka detta med Github.

Högerklickar i Netbeans på projektet du vill starta en versionshantering för. I listan du får upp väljer du alternativet:

Versioning -> Initialize Git Repository

Du kommer nu få upp en popup ruta där du väljer i vilken mapp arkivet ska sparas.

Efter du klickat på ”ok” så har du nu satt upp versionshanteringen. För att jobba med Git så kan du nu högerklicka på en fil i projektet. Du ser där ett nytt val rubricerat ”Git”. Här i finner du förhoppningsvis ett gäng välkända kommandon, om inte kan du ta en titt på posten jag tidigare skrivit om Git. Versionshantering med Git.

Synka med Github

För att synka ditt projekt med github behöver du först starta en ny repository på github, detta gör du enkelt via deras hemsida. Efter att du har satt upp detta så kan du nu återigen gå in i Netbeans. Se till att du först gjort en ”commit” innan vi gör vår ”push”.

Högerklicka på projektet i fråga och välj:

Git -> Remote -> Push

Du får nu upp rutan ”Push to Remote Repository”.
Välj här i det andra alternativet: ”Specify Git Repository Location”.
Skriv i fältet intill något i stil med:

github.com:erik-landvall/Circus-Slider.git

Strängen ovan är den ssh sökväg jag har till ett av mina projekt på github. Du hittar motsvarande för ditt projekt i på github.

Nästa steg är att ange användarnamn. Detta ska vara ”git”.

Härnäst specificerar vi en ssh nyckel som också är tillagd på github. Skriv in lösenordet för denna nyckel och klicka på nästa.

Om allt har gått bra får du nu upp ett val på vilken branch du vill pusha till. Kryssa i rutan för aktuell branch och sen är vi klara.

På liknande sätt som ovan beskrivit kan vi också utföra ”pull” och ”fetch” kommandon.

Länkar

http://netbeans.org/kb/docs/ide/git.html