Importera produkter

När man sätter upp en Magento installation händer det att man redan har en produktdatabas som behöver importeras.

Jag kommer i denna posten berätta hur jag har gjort och vilka problem jag stött på i samband med detta.

Datan som ska importeras ska vara exporterad som en csv -fil.

Magento har dessutom ett par attribut/kolumner som den kräver. Du hittar dessa genom att navigera till ditt admingränssnitt.

Catalog -> Attributes -> Manage Attributes

Filtrera ”Required = Yes”

Lägg till egna attribut

Det kan ju hända att ens produkter är modulerade annorlunda och med fler attribut än vad som ges i Magento. Vi vill då lägga till ett eget attribut och gör så via admingränssnittet

Catalog -> Attributes -> Manage Attributes -> Add New Attribute

Fyll här i de fält som är markerade och känner för. Fältet ”Attribute Code” är det enda som är permanent och som du inte kan byta namn på. Det är i princip kolumn namnet i databasen.

Kategorier

Finns de produkter du exporterat under redan namngivna kategorier så måste du lägga till dessa i Magento innan importen. I admingränssnittet

Catalog -> Manage Categories -> Add Subcategory

Arbeta efter en mall

Jag trivs bäst med att trycka ut en mall jag sen kan följa. Jag gör detta genom att lägga in en testprodukt och fyller där i alla fält som krävs. Sen exporterar jag denna från Magento via admingränssnittet.

System -> Import/Export -> Export

Filen kan du öppna i Excel, OO Calc eller liknande program för en mer översiktlig vy. I denna mallen kan du sen mappa din data som du vill importera till befintliga attribut.
Tänk på att attribut som har en ”dropdown” där du väljer ett alternativ oftast vill ha ett numeriskt värde som representerar valet i listan.

Importen

Då vi har mappat klart all data och är nöjda så sparar vi filen som en csv -fil i UTF-8 format. I Excel kan du ha problem att göra detta men är du dum nog att vända dig till Microsoft från första början hoppas jag du iaf är klok nog att hitta en lösning på problemet. Ett tips kan vara att använda Notepad++ som har väldigt bra konverterings hjälpmedel.

Gå till admingränsnittet

System -> Import/Export -> Import

Välj filen du vill importera och tryck sen på ”Check Data”. Efter att du har fått svaret att allt är ok för import så klickar vi på knappen som har uppenbarat sig som heter just ”Import”.

Error

Uppstod det ett error? Jag har specificerat några problem jag stött på här under:

Can not find required columns: sku
Detta är den första kolumnen som Magento letar efter. Hittar Magento inte denna så är det förmodligen för att du har rätt encoding. Spara om filen i UTF-8. Går det fortfarande inte så se över strukturen med ett textredigeringsprogram som gedit eller notepad++.

Column names have duplicates
Detta har förmodligen att göra med hur filen är sparad. Se över strukturen med ett textredigeringsprogram. Filen ska vara kommaseparerad, i mitt fall hade det sparats med fel avgränsare.

Länkar

http://www.magentocommerce.com/knowledge-base/…
http://www.magentocommerce.com/wiki/…